naar nieuwsoverzicht
13 mei 2019

Gilian Willemsen gekozen als Ondernemer van de maand

Gilian Willemsen is 24 jaar oud en op dit moment bezig met het afstuderen aan de Bachelor Crossmedia Design in Enschede. Naast student is hij ook als zelfstandig ondernemer actief. Gilian is door ons Art Business Centre gekozen als ondernemer van de maand. In een interview vertelt hij over zijn studie en werk. Hieronder een korte samenvatting. 

Als visual artist heeft Gilian de volledige controle over datgene hij wil maken. Van het idee tot aan de uitvoering, alles tot in de kleinste detail, kan bepaald worden met waardes die hij kiest. Deze gedetailleerde ontwerpen maken zijn werk kenmerkend. Gilian houdt van detail en met het maken van sci-fi, mechanische en futuristische omgevingen en objecten. Voor zijn afstudeerproject gaat hij de uitdaging aan om juist eens het tegenovergestelde hiervan te maken. Hij onderzoekt en visualiseert hierin meer de organische en abstracte vormen.


Inspiratiebron
Gilian: "In 2015 ben ik als festivalganger naar een show geweest van Hardwell die mij het licht heeft laten zien. Letterlijk en figuurlijk want wat ik daar zag gebeuren hield mij de dagen erna nog bezig. Beelden maken die op een groot scherm terug te zien zijn, waarbij je ze ook nog eens live kan mixen. Alles wat ik zag klopte met wat ik voelde en hoorde. Het maakte zoveel in mij los dat ik vanaf dat moment wist; dit wil ik ook kunnen. Het maakte mij niet uit hoe of wat ik daarvoor moest doen. Op ieder festival dat ik daarna bezocht keek ik steeds minder naar de line up en steeds meer naar de visuals en stages."

Het werk, zijn visie en de podcasts van visual artist Ash Thorp lieten mij zien wat er allemaal mogelijk is als ontwerper binnen het vakgebied. Het deed mij ook beseffen dat waar ik momenteel sta als beginnende videokunstenaar nog maar het begin is en dat er een erg lang proces van leren, maken, begrijpen en uitvoeren is. Nu ik enkele jaren verder ben, voelt het pas alsof ik nog maar twee of drie stappen heb kunnen zetten naar de juiste richting, omdat er zoveel te leren valt.

Stage
In het derde jaar van mijn opleiding ga je als student ergens stagelopen. Ik wist ook meteen waar ik moest zijn om mijn pad als visual artist te vervolgen. Namelijk bij het bedrijf waar het allemaal mee begonnen is. En daarmee bedoel ik die ene Hardwell show uit 2015. Deze show werd uitgevoerd door de videoguys van KBKvisuals en voordat ik het wist mocht ik daar stage lopen. Samen met een team van animators, projectmanagers, editors en vj-ers creëren en verzorgen we beeld voor events, installaties en dj’s. 

Gilans werk is te zien tijdens de finals-expo in Enschede
Een uitgebreid interview met Gilan vind je op site van ArtEZ Business Centre