foto: Bart Grietens
naar nieuwsoverzicht
13 juni 2019

Joy Delima en Rosa van Leeuwen genomineerd voor de Colombina en Phi Nguyen voor de Arlecchino

Arnhem | De genomineerden voor de VSCD Toneelprijzen zijn bekendgemaakt door de VSCD en het Nederlands Theater Festival. Uniek is dat Joy Delima (die nu afstudeert) al genomineerd is voor de Colombina tijdens haar studie. Zij liep stage bij Het Nationale Theater, Adelheid+Zina. Ook alumna Rosa van Leeuwen van ArtEZ Toneelschool is genomineerd voor de Colombina, de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol. Phi Nguyen, alumnus ArtEZ Toneelschool, is genomineerd voor de Arlecchino, de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol.

Joy Delima kreeg haar nominatie voor haar rol van Naomi Polat in Onze straat – Het Nationale Theater, Adelheid+Zina. De Nederlandse Toneeljury: “Met haar ontroerende, levensechte spel is Joy Delima degene die je het meeste bijblijft in Onze straat. Ze maakt het herkenbare, jeugdige verlangen van een leven dat maar niet snel genoeg op gang komt, op prachtige wijze invoelbaar. Haar transformatie van jonge dochter naar volwassen vrouw is razend knap.”
Joy Delima is momenteel te zien in MORPH, de afstudeervoorstelling van ArtEZ Toneelschool, geregisseerd door Rosa van Leeuwen en Matthijs IJgosse.

Joy: "Toen ik werd gebeld zei ik gelijk: 'Maar het was m'n stage!?'  Ik kan het nog steeds niet geloven en ben ontzettend dankbaar voor de nominatie. Ik zag het totaal niet aankomen dus dat maakte de verrassing extra leuk! Nu nog even met heel veel spanning wachten tot 15 september! "

Rosa van Leeuwen kreeg de nominatie voor haar rol van Honey in Wie is er bang voor Virginia Woolf? – Dood Paard. Uit het juryrapport: “In Wie is er bang voor Virginia Woolf? overtreft Rosa van Leeuwen zichzelf. Als Honey is ze veelkleurig en balanceert ze op prachtige wijze tussen kracht en kwetsbaarheid. Ze biedt tegenstand en voedt de onderlinge oorlog door te manipuleren, op de juiste momenten te verschijnen en te verdwijnen, en door van het spektakel te genieten. Van Leeuwen laat je het personage Honey opnieuw ontrafelen.”

Phi Nguyen kreeg de nominatie voor zijn rol van zoon Huy in Alles van waarde – Veenfabriek. De Nederlandse Toneeljury: “Phi Nguyen is in Alles van waarde van begin tot eind fascinerend en verrassend. Zijn spel is prettig tegendraads en onvoorspelbaar. Aanvankelijk speelt hij afstandelijk, maar in een onverwachte uitbarsting grijpt hij snoeihard naar je keel. Dat geeft zijn personage een aangrijpende kwetsbaarheid die je als toeschouwer niet had zien aankomen, en daardoor des te harder binnenkomt.”

Uitreiking
De winnaars zullen op zondag 15 september 2019 bekend worden gemaakt en uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Het gala is de jaarlijkse afsluiting van het Nederlands Theater Festival, dat dit jaar van 5 tot en met 15 september plaatsvindt in Amsterdam.

De Nederlandse Toneeljury 2019
De Nederlandse Toneeljury 2019 bestaat uit: Hadassah de Boer (voorzitter), presentatrice | Mirjam van Tiel (vice-voorzitter), directeur De Hanzehof |Marijke Schaap, dramaturg | Christiaan Mooij, programmeur De Meervaart, Sander Janssens, journalist Theaterkrant en het Parool | Anneke van der Linden, programmeur Theater de NWE Vorst en Saskia Tilanus, programmeur Stadsschouwburg Utrecht.

VSCD
De Theo en Louis d’Or en de Colombina en Arlecchino zijn de Toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars zijn het hart van theaters en concertgebouwen en dragen krachtig bij aan het kunstklimaat. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres. De VSCD Toneelprijzen worden sinds 1955 uitgereikt. Later worden de nominaties bekend gemaakt voor de Mimeprijs en de Jeugdtheaterprijzen.