Terug naar overzicht

Master student Muziek brengt samen met UMC film over luisteren met een Kunst-oor

Muziek

Master student Joke Veltman brengt samen met UMC film over luisteren met een Kunst-oor

Op 29 juni rondt Joke Veltman haar research master Muziek aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle af. Zij presenteert dan ook haar film: ‘Luisteren met een kunst-oor’ welke mede tot stand is gekomen dankzij de financiering van UMC-Utrecht.

Genieten van muziek met een kunst-oor is nog niet zo vanzelfsprekend. Zelf studeerde Joke Veltman in 1980 af aan het conservatorium van Amsterdam maar verloor geleidelijk haar gehoor. Zij kreeg een elektronische binnenoorprothese (cochleair implantaat, CI) waarmee zij inmiddels weer goed kan verstaan. Muziek luisteren bleek een hele uitdaging. Het CI-geluid komt wel binnen in het brein, maar het vraagt veel oefening om dit nieuwe geluid te verbinden aan wat je je herinnert van de klank van muziek. De film ‘Luisteren met een Kunst-oor vertelt haar persoonlijke verhaal hoe muziek klinkt als je je gehoor verliest en weer leert luisteren met een CI.

In haar onderzoeksproject werkte zij samen met UMC-Utrecht aan het ontwikkelen van een muziektest en training voor CI-dragers. Het brein kan worden getraind in het interpreteren van dit nieuwe geluid. De film die zij maakte wordt straks gebruikt voor congressen, patiënt-voorlichting en opleidingen.

Master student Muziek brengt samen met UMC film over luisteren met een Kunst-oor

Delen

Terug naar overzicht