foto: Reinier Postma
naar verhaaloverzicht
27 mei 2019

We gaan bar slecht om met openbare kunst

Reinier Postma, Crossmedia Design (AKI) studeert af met de éénmansactie ‘Alles voor de kunst’. Vijf slecht behandelde kunstwerken in de openbare ruimte in Enschede koos hij uit om een statement mee te maken. Een is er vies, een overwoekerd, een wordt respectloos behandeld en een mag niet doen wat het hoort te doen. En de laatste ten slotte is gewoon foetsie. Het geeft bij elkaar goed weer dat we slecht zorgen voor onze openbare kunst, vindt Postma. Vijf verschillende problemen die hij op de meeste directe manier aankaart: door het op te lossen.

Dubbele Verdikking, een werk van Frans Peeters, was gewoon smerig. „Dat er ergens zo’n vies beeld staat, zou mensen toch moeten triggeren om het schoon te maken?” Dus wandelde hij er op een middag naartoe met een laddertje en twee emmertjes, om te schrobben. Met graszoden laat hij zien hoe het standbeeld van Alfons Ariëns vroeger in een mooi perkje stond, terwijl er nu auto’s tegenaan parkeren. Met een zaag haalt hij het struikgewas weg dat Cone 8 aan het zicht onttrekt.

Kunst in de openbare ruimte heeft Postma’s bijzondere belangstelling. „Niet om te maken, maar hoe we ermee omgaan.”
Dit is een deel van het artikel ‘Enschedese student laat zien dat we slecht voor kunst zorgen’ uit Tubantia. Lees hier het hele artikel. Foto: Maarten Sipma

De eindexpo van de AKI is van 28 juni t/m 3 juli. Kijk in de agenda.