naar verhaaloverzicht
30 mei 2019

The refugee experience, a benefit concert

De geboren en getogen Winterswijkse Digna Huinink rondt eind dit schooljaar haar Master muziektherapie af. Onderdeel van haar afstudeeropdracht is het organiseren van ‘The refugee experience, a benefit concert’. Met dit concert en de presentatie van een cd met liedjes van vluchtelingen wil ze aandacht vragen voor de situatie van vluchtelingen, onder meer op Lesbos waar ze vier maanden als vrijwilligster werkte, bij Connect to Music.

Begin dit jaar startte ze een songwritersproject. “Dat project maakt onderdeel uit van mijn master”, vertelt ze.

Een groep jongens, zogenaamde unaccompanied minors, jongeren zonder begeleiding van een volwassene, heeft gezamenlijk onder leiding van Digna tien liedjes gemaakt die Digna vervolgens op cd heeft laten mixen.
“Het gaat hierbij niet om de kwaliteit van de muziek,” vertelt Digna, “maar om het verhaal van die jongens. Heel heftig wat die jonge jongens mee hebben gemaakt: discriminatie, onderdrukking, gevechten… Ik heb de teksten laten vertalen en bij de cd laten drukken. Erg indrukwekkend, maar ook mooi dat ze óók over zaken als liefdesverdriet en het missen van hun moeder schreven. Dit was vaak de eerste keer dat ze met muziek werkten. Ik ben enorm trots op ze.”

De liedjes worden door Digna in het kader van het verplichte onderzoek voor de master geanalyseerd om te kijken welke thema’s er uit komen, zodat ze een behandelwijze kan voorstellen.

De cd wordt op zaterdag 1 juni bij de Performance Factory (het oude Polaroidterrein) in Enschede, Digna’s studiestad, gepresenteerd tijdens ‘The refugee experience, a benefit concert.
Meer informatieDelen uit deze tekst komen van Achterhoek Nieuws Winterswijk