naar verhaaloverzicht
11 juni 2019

Carina van der Ham, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Waar denk jij aan bij het woord Schuld? Carina onderzocht het begrip en maakte er een educatief programma, een performance en beeldend werk van waarmee zij afstudeert.

Carina: “Voor deze opleiding heb ik Fine art gestudeerd bij ArtEZ en daarna heb ik een studie Social Design gevolgd. Tijdens deze laatste studie kreeg ik de opdracht om iets te ontwikkelen voor jongeren die in de schulden zitten. Voor mijn educatief afstuderen voor DBKV heb ik een serie lessen ontwikkeld voor en uitgevoerd op Deltion in Zwolle. Dit was voor een specifieke doelgroep: jongeren tussen de 17 en 28 jaar van niet Nederlandse afkomst met MBO niveau 1. Heel leuk om te doen! Hier is een workshop uit voortgekomen die het Nibud nu zelf kan gaan uitvoeren. Tijdens mijn finals kunnen bezoekers ook onderdelen uit de workshop volgen. Zo krijgen zij een Tally Stick, een eigentijdse kerfstok. In de middeleeuwen werd dit middel gebruikt om een schuld vast te leggen door te kerven in een houten stok. Iedere lijn of teken had een waarde. Het ene deel bewaarde de schuldeiser en het andere deel droeg de schuldenaar bij zich.
Vervolgens gaan we tijdens de workshop aan de slag met vragen als: Wie is schuldeiser? Wie is schuldenaar? Hoe is de schuld ontstaan? Hoe leg je schuld vast? Alleen of samen? Hoe verbeeld je schuld op de kerfstok? Welke waarde heeft de kerfstok nu?

Zo kom je vraagstukken tegen als wat zie jij als schuld? Hoe onderhandel je en hoe verhandel je? En je leert over de historie van schuld.
Wat ik zo interessant vind aan het begrip Schuld: het is een niet tastbaar en ruim begrip. Het wordt pas betekenisvol als je schuld hebt. En wat als de schuldeiser de voorwaarden verandert? Wat doet dat met de machtsverhoudingen?”

Carina’s educatief programma, performance en beeldend werk zijn te zien tijdens de
ArtEZ finals in Zwolle Van donderdag 4 t/m zondag 14 juli in de Grote Kerk (het Academiehuis) aan de Grote Markt in Zwolle.

Tally Sticks