naar verhaaloverzicht
20 juni 2019

Digna Huinink, Master Muziektherapie [video]

Digna maakte samen met jonge vluchtelingen in Lesbos 10 liedjes die zijn verschenen op het album Songs of Moria. In deze liedjes hoor je onder andere dat de jongens met depressieve gedachten rondlopen door hun ‘ongeluk’ om geboren te zijn in het verkeerde land, hoor je ze over gebroken harten zingen en over hun familie. Maar ook over de hoop en de wensen voor de toekomst die ze hebben.

De liedteksten zijn vertaald (ze zongen vaak in hun eigen taal) en geanalyseerd voor het onderzoek, dat Digna 28 juni zal presenteren op het Master of Music Therapy Symposium.

Digna: : “In 2018, het jaar tussen mijn bachelor muziektherapie en de master, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen als muziektherapeut met vluchtelingen in Lesbos. Ik werkte voor de organisatie Connect by Music  die muzieklessen en muziektherapie biedt aan kinderen en volwassenen in vluchtelingenkampen op Griekenland. Ze zijn gestart op het eiland Lesbos en sinds kort zijn ze ook actief rondom Athene op het vaste land. Tijdens dit vrijwilligerswerk besloot ik de Master Muziektherapie te gaan doen en mij te focussen op muziektherapie met vluchtelingen en trauma. In januari en februari 2019 ben ik terug gegaan naar Lesbos om bij Connect by Music mijn onderzoek te doen voor de master.  Ik organiseerde een songwriting project met ‘unaccompanied minors’ en adolescenten in kamp Moria, het grootste vluchtelingenkamp op Lesbos. Unaccompanied wil zeggen dat deze jongeren alleen, zonder ouders, zijn gevlucht uit hun land. De jongens waren 15 tot 20 jaar oud en verbleven meestal in een afgeschermde sectie in het kamp, omdat ze als kwetsbare groep worden gezien.

Thema’s binnen songwriting
In groepen van maximaal 6 personen heb ik liedjes met ze geschreven, puur over wat zij tot expressie wilden brengen. Mijn onderzoeksvraag gaat namelijk over welke thema’s er naar voren komen binnen songwriting. In één sessie van drie uur hebben we het proces doorgewerkt van: nadenken over de tekst, tekst en muziek maken (met behulp van Garageband op de iPad) en opnemen.

Veel jongens wilden hun tekst inspreken, maar veel hebben ook gezongen en gerapt. Het was mooi om te zien hoe de spanning van iets nieuws werd omgedraaid in het creëren van een product. Na de sessie wilden ze graag het uiteindelijke resultaat horen en als ik na een paar dagen alles aan elkaar had gemaakt en had ‘gefinetuned’, luisterden we het terug met de hele groep. Als ze het goedkeurden, kregen ze het lied toegestuurd via de mail.

Benefietconcert
In het Community project dat ik op 1 juni organiseerde in Enschede voor het vak ‘Community Music Therapy and Leadership’ kwam alles bij elkaar. In dit benefietconcert (voor de NGO Connect by Music) wilde ik mensen bewust maken van de nog steeds voortdurende vluchtelingencrisis door middel van verschillende vormen van kunst, als muziek (Aeham Ahmad, FRÉ en Zainab Lax), verhaal, poëzie (Anne Vegter), film en aankleding. Het evenement vond buiten plaats, waar het publiek kon plaatsnemen in grote rubberboten die gebruikt zijn door vluchtelingen om de oversteek te maken tussen Turkije en Griekenland.

Het album ‘Songs of Moria’ werd hier gepresenteerd en was voor het eerst te koop, om de jongens een podium te geven. Begin juli zal de website www.songsofmoria.com online gaan om verder te gaan met onder de aandacht brengen van hun verhalen!” Het album "Songs of Moria" is hier ook te bestellen. 

Video by Collector.
https://studiocollector.com/