naar verhaaloverzicht
5 juli 2019

Yvon Smeets, Product Design

“Sometimes, when I grab a cup from my cabinet, I will grab one that’s in the back and never gets used because I think the cup feels depressed that it isn’t fulfilling it’s life of holding liquids.”

Yvon Smeets: “Ik werd geraakt door deze quote. Het schuldgevoel herkende ik. Ik voel ook een relatie met de spullen die ik gebruik. Ik dacht hoe kan ik een object zijn beste leven laten leiden? Een mooi uitgangspunt voor mijn collectie Oddities. Ik heb tijdens mijn studie twee studietrips gedaan bij een glass factory in Zweden en bij een keramiekatelier in China. Daar werd ik geïnspireerd om met deze materialen te werken. Mijn collectie Oddities bestaat dan ook uit drie delen: Oddities met objecten van keramiek, Glass Wear met objecten van glas en Units met objecten van porselein.

Bij Odditties heb ik gekeken naar figuratieve elementen als haar die bijdragen aan het object een persoonlijkheid te geven waardoor je je verbonden voelt. Je gaat bijvoorbeeld bij de theepot het haar goed doen. Bij Glass Wear heb ik gewerkt met bestaande mallen van lampenkappen. Het zijn transparante lagen die je onderling kunt verwisselen. Vergelijkbaar met de kleding die je aandoet. Units is ontstaan tijdens trip naar China waar veel massaproductie plaatsvindt. Ik wilde anonieme productie-elementen een karakter geven.

Mijn scriptie ging over post-humanisme en hoe speelgoed hierop in kan spelen en onze samenwerking met objecten ons gevoel en gedrag beïnvloedt. Eigenlijk valt alles mooi samen in mijn afstuderen. Het gaat immers allemaal om verbinding van mens met object."

Meer werk van Yvon Smeets op haar site